Викладачі кафедри географії та природознавства взяли участь у роботі наукового онлайн-форуму “Geography for Society: wartime and beyond” організованого Інститутом географії НАН України

У рамках проведення глобальної ініціативи Міжнародного географічного союзу «GeoNight», 14 квітня 2023 року викладачі кафедри – Наталія Бєлова і Роман Сливка взяли участь у проведенні Всеукраїнського онлайн-форуму «Geography for Society: wartime and beyond», який був організований Інститутом географії НАН України, Географічним факультетом Київського національного університету ім. Тараса Шевченка та Факультетом біології, географії і екології Херсонського державного університету.

Програмою заходу були представлені три доповіді ключових спікерів:

  1. Місія географічної науки в Україні (Є.О. Маруняк, Л.Г. Руденко, О.Г. Топчієв, О.Л. Дронова);
  2. Географія має значення: вплив війни на географічні дослідження (С.П. Запотоцький, К.В. Мезенцев, Л.Ф. Білоус);
  3. Географічна освіта України у викликах війни: географічно-освітня криза сучасності, трансформація освітніх програм і промоція географічних знань (Д.С. Мальчикова, М.Д. Заячук, Р.В. Гладковський).

На конференції також виступили з науковими доповідями викладачі кафедри географії та природознавства, зокрема:

  1. Бєлова Наталія Володимирівна – «Промоція географії: від теорії до практики»;
  2. Сливка Роман Радославович – «Географія реваншизму на початку третього тисячоліття».

Конференція спрямована на покращення взаємодії географічної спільноти з представниками органів державної влади, визначення місця географії у системі середньої та вищої освіти. Так у форумі прийняв участь головний спеціаліст МОН України п. Роман Гнатковський та голова Українського Географічного Товариства п. Вячеслав Олещенко. Під час заходу приділено значну увагу функціям географії як світоглядної науки, яка визначає суспільну свідомість, забезпечує основу для розвитку багатьох галузей економіки та сталого просторового розвитку загалом, а також визначено основні проблеми географічної науки та освіти, ризики, що пов’язані з «витісненням» географії з навчальних програм тощо. У центрі дискусії – шляхи зміцнення позицій географії в системі середньої і вищої освіти з акцентом на прикладні спроможності науки у районному плануванні, зонуванні територій і організації простору на рівні України та окремих територіальних громад.

Участь в заході утвердила в переконанні, що нова бакалаврська освітня програма «Географія та організація простору територіальних громад» кафедри географії та природознавства, яка впроваджується у 2023 р., є особливо актуальною на тлі перспектив євроінтеграції та відновлення України у повоєнний період.

Дякуємо усій географічній спільноті за можливість зустрітися, обмінятися думками, ідеями та перспективами щодо подальшого розвитку географічної освіти та науки!