Відбувся весняний біоекологічний хакатон!

28 – 29 березня 2024 року відбувся весняний біоекологічний хакатон. Захід організовано кафедрою біології та екології Факультету природничих наук спільно з ГО «Права та порядку» і Карпатським національним природним парком у рамках реалізації проєкту «Покращення рекреаційної спроможності на природоохоронних та лісових територіях України» за підтримки міжнародної програми Лісової служби США (U.S. Forest Service International Programs)».

Цей захід є продовженням проєкту кафедри біології та екології з організації освітніх і просвітницьких сезонних хакатонів – PNUecoHUCK, орієнтованих на  популяризацію серед учнівської і студентської молоді як природничих наук вцілому, так і біології та екології, зокрема. Цієї весни хакатон відбувся під гаслом «Вперед до витоків» і через легку призму природоцентричних уявлень давніх слов’ян розкрив учасникам чимало сучасних наукових фактів про природні середовища й необхідність їх охорони для збереження природної фауни і флори.

У заходах взяли участь 58 учасників, абсолютна більшість з яких – учні 10 – 11 класів закладів середньої освіти міста Івано-Франківська та області, які працювали у п’яти рандомно сформованих командах.

Дводенна програма хакатону включала низку навчальних екскурсій, небанальних лекцій, цікавих воркшопів і квестів. Першого дня учасники відвідали візит-центр і вольєрне господарство Карпатського національного природного парку (м. Яремче). Тут вони також мали унікальну можливість переглянути авторський фільм співробітників парку про природу Українських Карпат та тісно пов’язані з нею  одвічні традиції карпатських горян. Учасники прослухали цікаву лекцію заступника директора Олександра Киселюка та прогулялися «босоногою екологічною стежкою». Не минули увагою також і перлину Карпатського національного природного парку – наш Міжнародний науковий центр «Обсерваторія», що на горі Піп Іван Чорногірський.

Другого дня учасники працювали під керівництвом досвідчених менторів (доцентів кафедри біології та екології Романа Черепанина, Надії Різничук, Тетяни Микитин, Андрія Замороки, Віктора Шпарика, Галини Мельниченко, Надії Капець) у форматі насичених воркшопів і квестів на п’яти локаціях Прикарпатського національного університету, які на час проведення заходу стали символічними майданчиками чотирьох стихій (води, вогню, землі, повітря) і життя.  На кожному майданчику команди по черзі виконували цікаві і пізнавальні завдання, присвячені відповідній стихії, а рівень знань і креативність учасників, їхнє вміння працювати у команді, пунктуальність та активність у соціальних мережах були критеріями для їхньої оцінки і подальшого визначення найкращих з кращих.

Відрадно також, що медійну підтримку заходу забезпечувало студентське радіо “Stefanyk-FM”. Така співпраця не тільки була чудовою практикою для юних журналістів, але й додатковим комунікаційним майданчиком між молодими людьми і демонстрацією міждисциплінарної взаємодії.

На офіційному закритті хакатону теж панувала невимушена і дружня атмосфера. Перед учасниками виступили ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда, директор департаменту освіти, науки і молодіжної політики Віктор Кімакович, голова ГО «Права та порядку» Петро Матейко і завідувачка кафедри біології та екології Мирослава Миленька.  Ректор привітав учасників, акцентуючи увагу на важливості природничих наук у сучасному світі і на потребі високопрофесійних фахівців біологів та екологів для поствоєнної відбудови держави. Поважні гості і співорганізатори наголосили на важливості проведення екоосвітніх і просвітницьких заходів і висловили щире захоплення прагненню молодих людей розвивати сучасну екологію.

Ну а які конкурси і квести без подарунків?  Оскільки організатори переконані, що немає нічого кращого, ніж нові знання, знайомства, чудові емоції і додаткові до набутих враження, то і подарунки були відповідні – екскурсія до парку історії Землі для кожного і сертифікати на похід до однієї з квест-кімнат для найкращої команди хакатону.

То ж до нових зустрічей!