Доцент кафедри біохімії та біотехнології Олег Лущак отримав патент США.

Доцент кафедри біохімії та біотехнології Факультету природничих наук Прикарпатського національного університету Олег Лущак отримав патент США.

Це перший його патент за результатами дослідження з покращення навчання і пам’яті людини, повідомив у мережі науковець.

За його словами, історія розпочалась у 2008 році, коли виникла ідея протестувати здатність карпатської родіоли рожевої покращувати навчання і пам’ять. Для перевірки ідеї науковець отримав грант і у версні 2009 року поїхав на кафедру нейробіології університету міста Вюрцбург, Німеччина.

Вже перші експерименти показали, що додавання порошку родіоли рожевої до харчового раціону покращувало здатність вчитись у личинок дрозофіли. Це дешева і практична модель для дослідження різних аспектів навчання запам’ятовування, пояснює Олег Лущак.

Наступним етапом досліження було вивчення подібних властивостей родіоли різного походження. Було встановлено, що родіола з Карпатського регіону є найбільш ефективною.

“Постало питання, чи можна знайти одну молекулу, яка би покращувала навчання і пам’ять? Але це потребувало неабияких методів аналізу і коштів. Більше того, шанси знайти таку були надзвичайно мізерні. Проте залучивши декілька аналітичних лабораторій, нам вдалося віднайти ту молекулу і показати ефективність штучно синтезованої. В разультаті це призвело до можливості подачі патентної заявки. Спершу отримали Німецький, а згодом і США. На підході ще інших країн. Якщо коротко, то запатентували молекулу для покращення розумових здібностей”, – розповів науковець.

Але, каже Олег Лущак, незважаючи на успіх, було і дещо втрачено.

“По-перше, довелося проводити дослідження НЕ в Україні. По-друге, я не мав можливості фінансово забезпечити своїх 5% заявки і підготовку відповідних документів. Єдиним виходом було погодитись віддати 66% інституту Лейбніца, – розказує він. – Був реальний шанс мати повністю український патент і за відкриття, які до нього призвели, мати дещо більше ніж 1,33%. Але працюємо далі і сподіваємось на адекватну підтримку подібних проєктів в Україні”.

Бажаємо успіху!

інформація взята з дерела: https: //kurs.if.ua/society/frankivskyj-naukovecz-biohimik-otrymav-patent-ssha-za-doslidzhennya-dlya-pokrashhennya-rozumovyh-zdibnostej/?fbclid=IwAR2t1MJPELUiYT4lTCmFHWDfW6vjhGQ8OWGUrqb3rqP92ETYZwbcT2g7k7Q