Вічна пам’ять

5 січня на 75-му році життя відійшов у вічність ЯЦИК РОМАН МИХАЙЛОВИЧ український лісівник, професор кафедри лісового і аграрного менеджменту Факультету природничих наук   Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник. Член-кореспондент Лісівничої академії наук України (ЛАНУ)

Колектив факультету прироничих наук та кафедри лісового і аграрного менеджменту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника глибоко сумують з приводу смерті колеги та висловлюють співчуття рідним і близьким покійного.

Довідково:

Яцик Роман Михайлович народився 20 лютого 1946 року в селищі Гвіздець Коломийського району Івано-Франківської області в родині залізничників. З 1952 по 1963 рік ходив до Гвіздецької середньої школи. У 1963 році вступив до Сторожинецького лісного технікуму в місті Сторожинець Чернівецької області. У 1966 році успішно його закінчив, отримавши диплом техніка лісового господарства. У 1968 році вступив до Львівський лісотехнічний інститут (Національний лісотехнічний університет України), який закінчив у 1972 році, за спеціальністю «лісове господарство», кваліфікація — «Інженер лісового господарства». У 1974–1976 роках навчався в аспірантурі. У 1981 році під керівництвом професора П. І. Молоткова захистив кандидатську дисертацію на тему «Біологічні основи елітного насінництва сосни звичайної реліктового походження в Українських Карпатах» за спеціальністю 06.03.01 — лісові культури, селекція, насінництво й озеленення міст в Українському науково-дослідному інституті лісового господарства і агролісомеліорації імені Г. М. Висоцького (УкрНДІЛГА, Харків).

Трудову діяльність розпочав у 1966 році техніком-лісівником Брустурівського лісництва Коломийського лісокомбінату тресту «Прикарпатліс», де пропрацював до 1968 року. У 1968 році почав працювати в Карпатському філіалі УкрНДІЛГА, з 1991 року Український науково-дослідний інститут гірського лісівництва (Івано-Франківськ). Працював на посадах старшого лаборанта, інженера, молодшого наукового співробітника. З листопада 1972 по грудень 1973 років проходив військову службу у Фергані (Узбекистан). Після повернення працював в інституті на посадах наукового, старшого наукового співробітника, завідувача сектором селекції та інтродукції, завідувача Надвірнянським опорним пунктом (пізніше — Горганський дослідний пункт), заступника директора з наукової роботи УкрНДІгірліс, завідувача лабораторії лісової селекції й насінництва, провідним науковим співробітником лабораторії лісовідновлення і селекції. Вчене звання старшого наукового співробітника отримав у 1984 році.

З березня 1992 по січень 1995 року Яцик бере участь у роботі філіалу кафедр лісівництва, лісової таксації, лісовпорядкування та геодезії Українського державного лісотехнічного університету, що на той час функціонував на базі УкрНДІгірліс. З 1994 по 2002 рік Роман Михайлович — заступник директора з наукової роботи Українського науково-дослідного інституту гірського лісівництва. З 1998 по 2004 рік очолював Івано-Франківське обласне відділення Українського товариства генетиків і селекціонерів. З 1999 по 2007 рік головує в експертній раді з лісових сортів Держкомісії з випробування та охорони сортів рослин України (Київ). З 2008 року Яцик працює доцентом на кафедрі лісознавства Інституту природничих наук Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. З 2008 року здійснює керівництво аспірантурою за спеціальністю 06.03.01 — лісові культури та фітомеліорація. Під його керівництвом захищена одна кандидатська дисертація. З 2011 року професор, викладає низку навчальних дисциплін: лісова генетика, лісова селекція, лісова пірологія, недеревні ресурси лісу.