Маленькими кроками до збільшення кількості дівчат у технологіях!

Нещодавно ми повідомляли  про те, що наші студентки пройшли відбір та брали участь у  Хакатоні “Hack4Good: як зацікавити дівчат технологіями”, так от –  пані Ольга Андрусенко асистентка проєктів ініціативи «Дівчата STEM» Центр «Розвиток КСВ» надіслала пресреліз хакатону, який ми із задоволенням презентуємо і маємо надію, що на майбутнє більше дівчат STEM Прикарпатського університету братимуть участь у ініціативах CSR Ukraine, експертна організація Центр “Розвиток КСВ”

Студентки нашого закладу освіти, які брали участь у хакатоні: 

Бойчук Ганна Юріївна І курс кафедра хімії середовища та хімічної освіти
Тріщ Юлія Петрівна І курс кафедра хімії середовища та хімічної освіти
Шкабко Діана Романівна І курс кафедра хімії середовища та хімічної освіти

3-5 листопада 2021 року CSR Ukraine, експертна організація Центр “Розвиток КСВ” та її ініціатива #ДівчатаSTEM спільно з UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення організували Всеукраїнський онлайн-хакатон для студенток “Hack4Good: як зацікавити дівчат технологіями”. Захід відбувся у рамках проєкту “Трамплін до рівності” за фінансової підтримки Швеції та за сприяння Офісу Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. Медіапартнери:  Studway, Unistudy.

Онлайн-хакатон “Hack4Good: як зацікавити дівчат технологіями”  – це унікальна онлайн подія, за короткий період якої учасниці розробили командні проєкти на тему заохочення дівчат до STEM спеціальностей. 

Тридцять сім найбільш вмотивованих дівчат з 13 регіонів України взяли участь у Хакатоні. Для учасниць було проведено тренінги з гендерної рівності, дизайн-мислення, створення ефективних презентацій та пітчингу, а також лекція про планування кар’єри. Протягом трьох днів команди розробляли свої ідеї проєктів за допомогою методу дизайн-мислення та під менторським супроводом експерток різних сфер.

Організатори заходу також запросили на зустріч із дівчатами жінок, які працюють у сфері технологій, щоб надихнути учасниць, розвіяти їх сумніви та показати реальні можливості побудови кар’єри у STEM. 

Перше місце зайняла команда “4FUTURE”, яка запропонувала створити інтерактивний онлайн-тест “Electio” на визначення хисту до певної STEM сфери. Команда отримала 93 000 грн на реалізацію своєї ідеї до кінця року.

Друге місце посіла команда “Бунтівні бджілки”, яка вирішила створити інформаційний проєкт, який складатиметься з відео-інтерв’ю зі студентками STEM спеціальностей.

Третє місце отримала команда  “Enigma”, яка подала ідею реалізувати триденний онлайн-захід “STEM Steps” з інтерактивною “шоу-програмою” для зацікавлення STEM школярок 8-9 класів.

Хакатон “Hack4Good: як зацікавити дівчат технологіями” щоразу доводить, що креативними ідеями та спільними зусиллями ми можемо змінити статистику та збільшити кількість дівчат у STEM!  Команда-переможниця продовжить роботу над своїм проєктом за підтримки ініціативи “Дівчата STEM” ГО “Центр “Розвиток КСВ” та UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення та за фінансової підтримки уряду Швеції. 

 

Інформаційні партнери заходу: Національний університет “Львівська політехніка”, Вінницький національний технічний університет,  Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького

 

*STEM – це акронім, який означає науку (Science), технології (Technology), інженерію (Engineering) та математику (Mathematics).

_________

CSR Ukraine, Центр «Розвиток КСВ» – експертна організація в Україні, що об’єднує понад 40 великих компаній, спільно з якими вже десять років просуває принципи сталого ведення бізнесу та соціальної відповідальності, реалізує власні соціальні проєкти, надає консультації, проводить семінари та тренінги з КСВ питань та звітів як для приватних компаній, так і для державних органів влади. Є національним партнером CSREurope (Брюссель, Бельгія) і Всесвітньої бізнес-ради зі сталого розвитку (Женева, Швейцарія). www.csr-ukraine.org

UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення – є провідною агенцією ООН, яка зосереджує свою роботу у сфері гендерної рівності, репродуктивного здоров’я та розбудови потенціалу молоді. Спільно з партнерами ми працюємо у 150 країнах та територіях світу, а з 1997 року і в Україні для утвердження рівності, подолання гендерних стереотипів, посилення можливостей жінок, рівномірного розподілу домашніх обов’язків та залучення чоловіків у виховання дітей. З 2015 року спільно з Міністерством соціальної політики України впроваджується кампанія «Щастя в 4 руки». Більше інформації про UNFPA та нашу роботу в Україні: www.ukraine.unfpa.org. Стежте за діяльністю UNFPA у Twitter та Facebook.

 

#ДівчатаSTEM – ініціатива, спрямована на подолання гендерних стереотипів серед молоді. Філіали “Дівчата STEM” – це спільнота активних дівчат та філіалів в школах та університетах України (надалі – Спільнота), що об’єднуються з метою більшого залучення та збільшення кількості дівчат до STEM-напрямів (наука, технології, інженерія, математика). Наразі у Спільноті 53 філіали. Детальніше про ініціативу ДівчатаSTEM та її проєкти за посиланням: https://divchata-stem.org/. Cлідкуйте за оновленнями на Facebook та Instagram