Кафедра біохімії та біотехнології провела ювілейну Школу юного біохіміка!

Впродовж  24-25 листопада на факультеті природничих наук проходила Школа юного біохіміка «Дослідники таємниць живого». У Школі взяло участь 72 школярів з м. Івано-Франківська та Івано-Франківської області (Калуш, Надвірна, Бурштин, Городенка, Вигода).

Осіння Школа юного біохіміка – профорієнтаційний та просвітницький захід для школярів, який колектив кафедри біохімії та біотехнології ПНУ організовує з 2013 року. Цього року школа святкує своє 10-ліття. За час існування Школи її учасниками стало понад 300 учнів з різних куточків Івано-Франківської області.

Школа юного біохіміка «Дослідники таємниць живого» проводиться для пошуку та долучення до біологічних та біохімічних досліджень школярів, які цікавляться біологією, люблять експериментувати та вивчати нове, мріють стати науковцями чи поєднати своє життя з біологією чи біомедициною. Школа має на меті зацікавити сучасною експериментальною біологією, довести важливість та потрібність професії біолога серед інших професій, а також розвинути навички експериментальної роботи у старшокласників.

Інтенсивна дводенна програма роботи Школи поєднала пізнавальні лекції, насичені лабораторні практикуми й цікаву конкурсну програму.

Школf розпочала свою роботу з привітань декана факультету природничих наук Віктора Случика, а також завідувачки кафедри біохімії та біотехнології, професорки Марії Байляк.

З пізнавальними лекціями виступили:

Марія Починок (директорка Центру освітніх інновацій) розповіла про STEM-освіту та роль позашкілля у розвитку інтелектуального та творчого потенціалу наших школярів, а також про досягнення школярів, які навчаються у Центрі інновацій, і відрадно, що деякі з цих досягнень все знайшли своє практичне застосування.

Марта Кондрин (підприємниця, співзасновниця стартапу Mycelia Tech)  поділилась своїм досвідом, як можна розвивати біотехнологічні стартапи – на власному прикладі по створенні екологічних матеріалів, шкіри та упакування з грибів.

Володимир Лущак (професор кафедри біохімії та біотехнології) – у своєму коротенькому виступі розказав про шлях розвитку кафедри біохімії та біотехнології, як оцінюється рівень наукових досліджень у світі, у яких напрямках працює кафедра – з головним акцентом на те, що наші біохімічні дослідження спрямовані на підтримку здоров’я людей, насамперед українців.

Володимир Швадчак (доцент кафедри біохімії та біотехнології) у лекції “Біохіміки: хто це такі й що вони роблять?” розповів школярам про галузі працевлаштування біохіміків.

До заходу люб’язно долучилися талановиті прикарпатські письменниці – Ольга Деркачова (професорка ПНУ), та Ія Ходорівська (поетеса з Калуша). Наші гості зачитати свої поетичні твори та прозу, що було дуже зворушливо та чутливо, бо торкнулись тематики, яка нам всім болить – тема війни та любові до Батьківщини…

Після лекцій розпочиналась практична частина. Учасники школи мали змогу відчути себе справжніми дослідниками, взявши участь у лабораторних практикумах з «виготовлення та мікроскопічного аналізу препаратів мікроорганізмів, вивчення поведінкових реакції у плодових мушок, проведення якісних реакцій на виявлення білків, вивчення поведінкових реакцій у лабораторних мишей, вивчення флюоресценції (здатності речовин світитися) і хроматографії (розділення суміші речовин). Розширення спектру лабораторних робіт стало можливим за рахунок гранту від Національного фонду досліджень України (номер гранту 2020.02/0118). Також організатори для проведення школи отримали підтримку від мецената, який побажав залишитись невідомим.

Для учасників також була проведена екскурсія для ознайомлення з обладнанням кафедри біохімії та біотехнології, а також екскурсія в лабораторію мікроклонального розмноження рослин та гістологічну лабораторію.

Завершилась Школа конкурсом малюнків та біохімічною вікториною для знавців біології, і звісно нагородженням переможців та врученням сертифікатів.