Доцент кафедри біохімії та біотехнології Факультету природничих наук Марія Байляк стала однією з переможниць премії «for Women in Science – 2018»

Днями у Києві відбулась офіційна церемонія нагородження фіналісток Першої української премії «Для жінок у науці», яка є частиною глобальної Програми L’ORÉAL-ЮНЕСКО. У рамках цієї Програми, Фонд L’Oréal та Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки й культури (ЮНЕСКО), починаючи з 1998 року докладають зусиль, щоб підтримати та відзначити талановитих жінок-науковців у різних країнах та заохотити молодих жінок обирати наукові професії. Цього року до цієї Програми долучилась і Україна. У першому українському Конкурсі взяло участь 255 молодих жінок-науковиць, з яких авторитетне журі, представлене експертами з різних галузей наук, відібрало 10 учасниць для фінальних співбесід. Серед фіналісток – 6 співробітниць установ НАН України, а 4 – працюють в закладах вищої освіти. За результатами співбесід 30 листопада 2018 року були оголошені імена трьох переможниць, які отримали грошову Премію від Програми L’ORÉAL-ЮНЕСКО. Премію отримали: доцент кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету, кандидат біологічних наук Марія Байляк, кандидат фізико-математичних наук Інституту математики НАН України Олена Ванеєва та  кандидат хімічних наук Інституту фізичної хімії ім. Л.В. Писаржевського НАН України Наталія Щербань..

 Основними критеріями відбору були: видатні академічні досягнення кандидатки (включно з кількістю, якістю та впливом публікацій (публікації та цитування у Scopus і Web of Science), виступи на конференціях, патенти тощо); перелік найкращих наукових публікацій та патентів із зазначенням індексу Гірша; мотиваційний лист; соціальна активність: популяризація науки, читання лекцій, участь у дослідженнях та розробках, участь у конференціях, написання наукових публікацій і т. д.