Добрий початок для втілення студентами екопроєктів

Guide Ua, голова правління ГС “Дорога смаку Прикарпаття” – Ірина Фіщук, яка провела у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відриту лекцію-дискусію «Гранти, як можливість для розвитку бізнесу та громади».

Майбутні фахівці-природничники мали чудову можливість обмінятися думками, перейняти досвід досвідчених у галузі проєктних менеджерів. Під час практичної частини лекції вони вправлялися у вмінні формулювати і відстоювати свої ідеї.

Такі зустрічі є добрим початком для подальшого написання і втілення численних екопроєктів. Адже, очевидно, що в умовах глобалізації, невпинно зростаючого антропогенного навантаження на довкілля та, як наслідок, деградації природних екосистем, невеликі місцеві громади та їх ремесло перебувають під загрозою. Саме комплексний, міжгалузевий підхід щодо сприяння локальному фермерству, крафтовому виробництву та ремеслу, забезпечить не тільки підтримку місцевих громад, а й вбереже від зникнення їх унікальні традиції та культурну спадщину.

Ця лекція-дискусія — продовження ініціативи кафедри біології та екології під назвою «EcoMindScape». Це цикл зустрічей студентів й аспірантів з досвідченими менторами, фахівцями-практиками у різних сферах екології ї суміжних галузей для підвищення рівня знань, налагодження комунікативних містків з потенційними роботодавцями і стейкхолдерами, обговорення проєктних ідей.

У рамках цієї ініціативи на кафедрі уже були організовані дві відкриті лекції.

Студенти мали можливість прослухати лекцію наукової співробітниці Гамбурзького університету прикладних наук, кандидатки економічних наук Марії Федорук «Захист довкілля (не) на часі». У ній лекторка торкнулася вкрай важливої і складної теми впливу військових дій на довкілля і можливостей охорони природи під час війни.

Також була проведена зустріч студентів з начальником Управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області Олександром Грибиком. Він разом зі своїми співробітницями прочитав надзвичайно цікаву лекцію “Я знаю все про права споживача”.