Інформаційна безпека студентів в умовах воєнного часу

20 березня 2024 р. відбулася просвітницька зустріч студентів Факультету природничих наук із заслуженою журналісткою України, кореспонденткою ТСН студії “1+1” Аллою Пасс.

З вітальним словом виступила заступниця декана факультету Наталія Бєлова: “Cьогодні ми живемо у безперервному потоці інформації. Щодня, щогодини та щохвилини ми опрацьовуємо безліч різноманітної інформації. Кількість повідомлень невпинно зростає, рух інформаційного потоку не спинити. Наше завдання – не потонути у щоденному вирі. Ми маємо не тільки знати, які небезпеки несуть із собою цифрові технології та як на нас впливає інформаційний тиск. Надзвичайно важливо вміти захищатися від цих небезпек і користуватися можливостями, які надають медіа”.

У зв’язку зі зростаючою напруженістю у світі та потенційними загрозами безпеці, особливо в умовах воєнного конфлікту, питання інформаційної безпеки набувають надзвичайної важливості. Ми живемо в постійному потоці інформації, тому повинні правильно її сприймати, осмислювати, усвідомлювати, аналізувати і, у підсумку, розуміти наслідки, які можуть бути в житті та професійній діяльності. Під час виконання наших професійних обов’язків ми постійно знаходимося під суспільним тиском, тому розуміння того, хто і чому поширює певну інформацію, дає нам можливість працювати цілеспрямовано, не піддаватися паніці, сумнівам, емоціям – зазначила Алла Пасс.

Для студентів, особливо у воєнний час, важливо зрозуміти, що інформаційна безпека охоплює більше, ніж просто захист від хакерів або шпигунів. Вона стосується вміння аналізувати інформацію, розпізнавати дезінформацію та збирати надійні джерела. Студентам слід бути обізнаними з тим, з якою вірогідністю інформацію можна перевірити і як вони можуть захистити свої персональні дані в інтернеті.

Цей тренінг був корисним і для викладачів, оскільки інформація, яка вміщується у ЗМІ, часто є необ’єктивною і однобокою. Важливим є вміння її правильно проаналізувати, враховуючи першоджерела, власників ЗМІ тощо.

Дякуємо  за приділений час і корисну інформацію!