Студенти та аспіранти Факультету природничих наук завершили модульний онлайн-курс “Iнтегровані науки про життя”

Інформуємо про успішне завершення циклу модульного онлайн-курсу “Iнтегративні науки про життя” для українських студентів-біологів, який реалізовувався впродовж 2023 року, а його основною метою була підтримка якості освіти мотивованих студентів та аспірантів під час війни.

Активну участь у проходженні курсів взяли студенти та аспіранти факультету природничих наук нашого університету, а саме:

• Кафедра біохімії та біотехнології: студенти – Надія Семків, Вікторія Задарко, Марія Рак, Таїсія Кіндрат, Дар’я Додон, Христина Федів, Вікторія Николишин, Оксана Василишин, Ольга Булій, Дмитро Шебунчак, Петро Гац, Олександр Конів, Єлизавета Мислюк, Анастасія Ткачик, Ірина Яцків, Ілля Яцина, Анна Охович, Уляна Кільчицька, Аліна Тутка, Василь Бойчук, Соломія Радик, Вікторія Задарко, Марія Кошка, Божена Лунів; аспіранти – Віталій Балацький, Олег Олег Дем’янчук, Надія Стефанишин, Мар’ян Іваночко, Владислав Березовський;

• Кафедра біології та екології: студенти – Аміна Дідоха, Роксолана Кузеляк, Вікторія Джус, Юлія Лаврів, Анастасія Бриндзей;

• Кафедра хімії: студенти – Мар’яна Бердій, Марія Підгірна. Слухачами курсів проєкту стало 658 студентів з майже 40 університетів України.

Значну частку становили студенти з навчальних закладів сходу України, котрі значно постраждали під час війни, зокрема з Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна та Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Доволі багато слухачів було й з університетів Києва, Львова, та, звісно, нашого університету.

Студентам було запропоновано вісім онлайн курсів [http://lifesciencescourse.org/], які доповнювали навчальні програми їх університетів: Біоінформатика, Педагогічна майстерність у викладанні та популяризації біологічних наук, Молекулярна та клітинна нейрофізіологія, Життєвий цикл дослідницького проєкту, Мікроскопія та інструментальні методи в біології, Інтегрований курс “Науки про життя” (біохімія, біофізика, молекулярна біологія, фізіологія), Інтегрований курс “Мікроби, віруси та інфекції” (мікробіологія, вірусологія, імунологія) та Математична статистика для біологів.

Загалом, цей проєкт дозволив мотивованим студентам не лише поглибити свої знання, а й поспілкуватися з однолітками та викладачами інших університетів. Такі особисті контакти є неоціненними, позаяк розширюють світогляд та допомагають ширше бачити можливості працевлаштування та фахового вдосконалення.

Цей проєкт був доброю нагодою для міжуніверситетського спілкування не лише студентів. До викладання було залучено 26 викладачів з шести українських університетів та п’яти іноземних установ [http://lifesciencescourse.org/teachers]. Викладачі Прикарпатського національного університету були залечені до викладання таких курсів як Педагогічна майстерність у викладанні та популяризації біологічних наук (проф. Галина Михайлишин), Інтегрований курс “Науки про життя” (проф. Володимир Лущак, проф. Галина Семчишин, доц. Олександра Абрат, доц. Дмитро Господарьов), Інтегрований курс “Мікроби, віруси та інфекції” (проф. Марія Байляк, доц. Дмитро Господарьов, доц. Олександра Абрат), Життєвий цикл дослідницького проєкту (доц. Олег Лущак, асист. Ігор Юркевич), Мікроскопія та інструментальні методи в біології (доц. Володимир Швадчак).

Один з напрямів проєкту було наукове стажування мотивованих студентів в Інституті фізіології Тюбінгенського університету у команді професорки Ольги Гаращук. Від кафедри біохімії та біотехнології нашого університету для поїздки була відібрана студентка 3-го курсу Єлизавета Мислюк. Студентка проходила стажування в Інституті фізіології з серпня до кінця грудня 2023 року. Під час стажування Єлизавета освоїла методи імуногістохімії з можливістю подальшого впровадження цих методів у дослідницьку практику у нашому університеті на кафедрі біохімії та біотехнології .

Ми вдячні Німецькій службі академічних обмінів (DAAD) [https://www.daad.de/en/information-services-for-higher-education-institutions/further-information-on-daad-programmes/ukraine-digital/] та Федеральному Міністерству освіти та науки Німеччини (BMBF) за майже 200 стипендій в розмірі від 200 до 600 євро надані слухачам, які через війну потребували фінансової підтримки. Слід зауважити, що минулого року Німецька служба академічних обмінів також підтримувала викладання двох інтенсивних онлайн курсів для українських студентів в межах нашого попереднього проєкту. Ці проєкти ніколи не б здійснилися, якби не винятковий ентузіазм та віра в нашу перемогу професорки Ольги Гаращук, директорки Інституту Фізіології Університету Тюбінгена, яка була керівником проєкту, та професора Володимира Лущака з Прикарпатського національного університету.

Ми сподіваємось, що досвід спільної роботи в межах проекту допоможе налагодити тіснішу співпрацю між українськими університетами, і радіємо що Прикарпатський національний університет зміг показати себе як один з центрів організації такої співпраці.

Довідково. Проєкт модульний онлайн-курс “Iнтегративні науки про життя” для українських студентів-біологів» реалізовувався впродовж 2023 року, а його основною метою була підтримка якості освіти мотивованих студентів та аспірантів під час війни. Він став можливим завдяки фінансовій підтримці Німецької служби академічних обмінів (DAAD) та спільним зусиллям Інституту фізіології Тюбінгенського університету (Німеччина) і кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.