Студентки  факультету Надія Вережак і Христина Федів взяли участь у заході Альянсу європейських космічних університетів

Студентська команда Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника взяла участь в воркшопі Startech 4.0 Nawa Edition, який відбувався впродовж 30 вересня – 4 жовтня в Центрі космічних досліджень (Краків, Польща).

Захід став черговою подією серед низки спільних студентських активностей, організованих альянсом європейських космічних університетів Universeh. Цього разу наш університет представляли студенти  факультету природничих наук Надія Вережак й Христина Федів.

В співпраці з студентами з Франції (Université Jean-Jaurès та INP-ENSAT), Італії (University Tor Vergata), Німеччини (University of Dusseldorf), Швеції (Lulea Technical University), Люксембургу (University of Luxembourg) та Польщі (AGH University in Kraków) наші дівчата розробляли бізнес-моделі нових підприємств, що використовуватимуть методи дистанційного зондування Землі з космічних апаратів.

Важливо, що проєкт Universeh-Extended for Ukraine не тільки продовжує свою активність, але і стає основою для нових успішних проєктів, де поєднуються високі технології та європейські освітні стандарти. Зокрема, в жовтні цього року розпочинає роботу проєкт «Цифровий курс для університетських аналогових космічних тренувань астронавтів» (Digital course for university analog astronauts space trainings), що виконуватиметься в рамках грантової програми Європейського Союзу ERASMUS+ (2024-1-PL01-KA220-HED-000252474).

Координатором проєкту виступає Гірничо- металургійна академія імені Станіслава Сташиця у Кракові, а членами консорціуму, поряд з Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника, є Університет Версаль-Сен-Кантен-ан-Івлін (Universite De Versailles Saint-Quentin-En-Yvelines) з Франції, Академія мистецтв та дизайну Poliarte Politecnico delle arti SRL з Італії та підприємство CreateHub з Польщі.

Метою проєкту, який виконуватиметься на кафедрі матеріалознавства і новітніх технологій фізико-технічного факультету, є розробка електронних навчальних курсів адаптованих для підготовки потенційних учасників космічних місій.