Завершився весняний цикл онлайн-курсів за проєктом DAAD

Завершився весняний цикл онлайн-курсів 2024 для студентів біологічних спеціальностей, який організовувався кафедрою біохімії та біотехнології ПНУ в рамках проєкту, профінансованого Німецькою службою академічних обмінів (DAAD).

Через війну багато студентів та викладачів були вимушені залишити свої університети, що призвело до перерв та прогалин у навчанні. Проєкт «Міжуніверситетський онлайн-курс «Iнтегративні науки про життя»» має на меті допомогти мотивованим студентам закрити прогалини в освіті за допомогою якісних онлайн-курсів з різних біологічних дисциплін. Його ініціаторами були Ольга Гаращук з Інституту Фізіології Університету міста Тюбінген (Німеччина) та Володимир Лущак – професор кафедри біохімії та біотехнології.

Студенти мали можливість прослухати курси, які доповнюють навчальні програми: Інтегрований курс «Науки про життя» (біохімія, біофізика, молекулярна біологія, біоенергетика та фізіологія), Молекулярна та клітинна нейрофізіологія та Біоінформатика. До викладання, окрім співробітників кафедри біохімії та біотехнології, було залучено викладачів Львівського національного університету ім. І. Франка (ЛНУ), Дніпровсього національного університету ім. Гончара (ДНУ), Київського академічного університету (КАУ), Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна (ХДУ), співробітника лабораторії ТОВ «Експлоджен» (Львів) та спіробітників закордонних університетів.

Кафедра біохімії та біотехнологі ПНУ  була координаційним центром такого проєкту всеукраїнського рівня.

Курси весняного циклу прослухали більше 200 студентів із понад 30 українських університетів. Багато студентів курсів були з постраждалих від війни регіонів, зокрема з Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара та Одеського національного університету імені І.І. Мечникова. Слухачами курсів були також студенти з університетів Києва, Львова та нашого університету.

Активну участь у проходженні курсів взяли студенти Факультету природничих наук ПНУ, а саме:

Студенти кафедри біохімії та біотехнології: Семків Надія, Николишин Вікторія, Задарко Вікторія, Федів Христина та Шебунчак Дмитро.

Студенти кафедри біології та екології: Човган Христина, Кухарська Тетяна, Тернінчук Анастасія, Лінкевич Андрій, Огерук Владислав та Пайш Уляна.

Цей проєкт не лише дозволяє студентам поглибити свої знання, але й надає можливість обміну досвідом та спілкування з однолітками та викладачами з інших університетів. Такі контакти допоможуть майбутнього розвитку та професійному зростанню студентів.

Дякуємо Німецькій службі академічних обмінів (DAAD) та Федеральному Міністерству освіти та науки Німеччини (BMBF) за стипендії в розмірі від 200 до 400 євро надані слухачам, які через війну потребують фінансової підтримки. У 2022 та 2023 роках Німецька служба академічних обмінів також підтримувала викладання онлайн-курсів для українських студентів-біологів. Всього за ці роки курси прослухало понад 600 студентів з усієї України, з них понад 300 – отримали стипендії від DAAD.

Запрошуємо студентів реєструватись на наступні онлайн-курси, які викладатимуться впродовж липня-листопада 2024 року!