СВЯТКОВІ ЗАХОДИ ДО ДНЯ УНІВЕРСИТЕТУ

З нагоди Дня університету, 13 травня 2018 року у парку імені Т. Шевченка відбувся науково-пізнавальний захід «Науковий пікнік – 2018». Організували та провели свято викладачі, аспіранти та студенти нашого університету.

Науковий пікнік – це цікавий і, водночас, пізнавальний захід. Через демонстраційні інтерактивні експерименти відвідувачі свята мають чудову нагоду долучитися до таємниць науки. Головна мета такого заходу це, передусім,  популяризація наукових знань серед громадськості,  а також привертання уваги  через різноманітні географічні цікавинки підростаючої молоді,  в тому числі, абітурієнтів  до наших спеціальностей.

Факультет природничих наук приємно вражав івано-франківців та гостей міста, адже запропонованих дослідів було чимало. Андрій Заморока – доцент кафедри біології та екології, разом із студентами наочно продемонстрували як звичайна біла квітка може перетворитися у різнокольорову. «Сьогодні ми показуємо дуже цікавий експеримент з квітами, насправді ці квіти білі, проте  забарвленні різними кольорами.  Щоб цього досягти, потрібно розділити стебло на певну кількість частин та помістити у баночки з різними кольорами, після чого квітка зафарбовується у конкретний колір».

Крім того,  кожен бажаючий мав можливість побачити на власні очі та переконатися, що наука буває цікавою через  запропоновані досліди з хімії – «Вулкан», «Як ростуть кристали», «Хімічна піна»; з біохімії – досліди з органічними елементами, зокрема «Візуалізація ДНК» та інші. Як зазначають студенти, для того, щоб провести такий дослід потрібно лише слюна, миючий засіб, спірт та сода.  

Цього року до наукового пікніку активно долучилися чотири кафедри – хімії середовища та хімічної освіти, біохімії та біотехнології, біології та екології, а також географії та природознавства. Кожна кафедра продемонструвала унікальні здобутки, власне різноманітні досліди, зоомагнічні та ботанічні дослідження з метою привернення інтересу та зацікавлення підростаючого покоління.

Активними учасниками заходу були наймолодші мешканці міста, які не тільки з цікавістю спостерігали за науковими експериментами, але й охоче брали в них участь, зокрема в хімічному квесті, який організували студенти та викладачі кафедри хімії середовища та хімічної освіти  Факультету природничих наук.