ВІДБУВСЯ НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ СЕМІНАР ДЛЯ КУРАТОРІВ I-III КУРСІВ

На даний момент ненормативна лексика, на жаль, присутня буквально у всіх сферах нашого життя. Її можна почути скрізь – на вулиці, вдома, у транспорті, університеті тощо. Тож, яка буває ненормативна лексика та які психологічні ризики її застосування у спілкуванні слухали викладачі-куратори ПНУ ім. Василя Стефаника. 

19 квітня 2018 року у приміщенні центрального корпусу нашого університету «Відділ виховної та психолого-педагогічної роботи» провів постійно діючий навчально-методичний семінар для кураторів I-III курсів усіх структурних підрозділів університету.

      Сьогоднішня тема заходу «Культура поведінки в сучасному молодіжному середовищі» надзвичайно актуальна та корисна у наш час. Зокрема, Ярослав Мельник, кандидат філологічних наук, професор кафедри загального та германського мовознавства, розкрив тему «Ненормативна лексика: сучасний молодіжний сленг». За словами Ярослава Григоровича, ненормативна лексика – невід’ємний елемент культури, її не можна знищити та заборонити, всі епохи культури послуговувалися ненормативними поняттями, лексикою, різними обрядами. Проте, повинні бути певні табу та рамки, за які не можна виходити, інакше – наше спілкування перетвориться на «смітник слів».  Також він вважає, що потрібно зробити перезавантаження дискурсу, простору слова та культури загалом.

Під час проведення семінару, Зоя Юрченко, керівник навчально-методичного семінару, навела приклади психологічних ризиків вживання ненормативної лексики у спілкуванні.

Мета заходу була досягнута, адже кожен із академічних наставників почерпнув для себе багато корисної та цікавої інформації, якою неодмінно поділиться із своїми студентами для запобігання поширення, вживання ненормативних слів та забруднення нашої мови.