Прикарпатський урочисто відзначив початок нового навчального року

Традиційно, 1 вересня, у Прикарпатському національному університеті відбулися урочисті заходи з нагоди початку нового навчального року.

Розпочалися заходи з Божественної Літургії за благословення. На урочистому богослужінні, яке провів отець Микола Шиманський парафії Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ, були присутні ректор університету Ігор Цепенда, представники ректорату, викладачі та працівники, першокурсники та їх батьки.

Під час «Молитви за Університет» отець Микола Шиманський уділив своє благословення усій великій університетській родині, побажав усім натхненної праці, успішного здобуття нових знань, а також процвітання та розвитку Університетові.

Ректор Ігор Цепенда подякував священикам за духовну підтримку університету та вручив отцеві Миколі Шиманському для церковної бібліотеки унікальне видання про Гошівську обитель Богородиці на Ясній Горі в Карпатах, авторами якого є колектив науковців ПНУ.

Далі основна частина свята пройшла на літній сцені міського парку культури та відпочинку імені Тараса Шевченка де у рамках програми урочистих заходів відбулася посвята цьогорічних першокурсників у студенти Прикарпатського університету та церемонія нагородження почесних докторів та професорів ПНУ.

Святкову Академію розпочав вітальним словом ректор університету, професор Ігор Цепенда. Він з приємністю привітав першокурсників, які обрали своєю Alma mater Прикарпатський національний університет – один із найкращих класичних університетів України.

“Ми сьогодні розпочинаємо нову віху в житті нашого Університету. Ви довели собі і всім, що Ви – найкращі. Ви побачили і зрозуміли, що сьогодні в Україні можна отримати успіх завдяки наполегливій праці. Ви зрозуміли, що для Вашого майбутнього і нашої держави потрібно отримувати знання. Переконаний, що Ваше майбутнє буде успішним завдяки Вам. Тож, в цей день бажаю усім нам, щоб та енергія, яка завжди притаманна нашому  Університетові була спрямована на користь і розбудову нашого міста, Прикарпаття та нашої держави”, – звернувся ректор у вітальному слові до першокурсників.

Традиційно, в присутності усієї святкової аудиторії, ректор вручив першокурсникам, котрі посіли найвищі сходинки конкурсного  рейтингу у вступній кампанії, головний документ студента – залікову книжку.

Студенти-першокурсники виголосили «Клятву студента Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника» та виконали  гімн ПНУ.

Також відбулося нагородження почесного доктора та почесних професорів Прикарпатського університету. Ректор Ігор Цепенда вручив диплом почесного доктора (Honoris Causa) професору Жешувського університету (Республіка Польща) Олександру Бобку.

Званнями почесних професорів Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника нагородили Миколу Лесюка, завідувача кафедри слов’янських мов факультету філології, доктора філологічних наук, професора; Івана Миронюка, завідувача кафедри хімії факультету природничих наук, доктора хімічних наук, професора та Віктора Москальця, завідувача кафедри загальної і клінічної психології факультету психології. доктора психологічних наук, професора.

З вітальними словами перед учасниками урочистостей виступили почесні гості. До першокурсників також звернулися голова студентського Сенату університету Наталія Котурбаш та голова Профкому студентів і аспірантів ПНУ Назарій Дюк. Вони закликали молодих людей бути активними, ініціативними та успішними у навчанні.

“Прикарпатський національний університет завжди був і є тим університетом, де плекають патріотів нашої держави. Героїчний подвиг вашого студента Романа Гурика, який віддав своє життя за свободу і незалежність рідної України, є, зокрема, яскравим прикладом цього. Прикарпатський університет вже кілька років поспіль є центром міжнародної співпраці, де реалізуються десятки, сотні проєктів для розвитку міста та нашого краю. Дякую ректору університету Ігореві Цепенді та всьому колективу за плідну й натхненну працю. Першокурсники, пам’ятайте: ви сьогодні стали студентами найпатріотичнішого університету України”, – зазначив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Урочиста святкова Академія супроводжувалася концертною програмою за участі  творчих колективів університету.

  • Урочистості з нагоди початку нового навчального року