Троє наших студенток стали призерами міжнародної наукової конференції з біології

Нещодавно пройшла щорічна міжнародна наукова конференція “Молодь і поступ у біології”. Захід відбувався в режимі онлайн. Її учасники мали можливість представити свої наукові дослідження за допомогою відеозв’язку.

Прикарпатський національний університет на міжнародному науковому форумі представляли студентки факультету природничих наук Діана Семанюк (IV курс), Ірина Бойчук (IІІ курс), Юлія Лаврів (IІІ курс) та Марія Фединяк (IІІ курс). Вони презентували свої наукові роботи на секції “Зоологія”, здобувши 3-и із 8-ми призових місця за кращі усні доповіді.

Зокрема, дипломом І ступеня відзначена Діана Семанюк за доповідь “Preliminary phylogenetic analysis of Lepturini (Insecta: Coleoptera: Cerambycidae)” (науковий керівник – кандидат біологічних наук, доцент Андрій Заморока). Журі секції високо оцінило результати наукового дослідження, яке розв’язує низку таксономічних проблем у сучасній зоології та відкриття цілковито нових, невідомих раніше для науки біологічних таксонів. Основна ідея наукової роботи полягала у поєднанні передових молекулярних методів та комп’ютерного моделювання для розкриття еволюційних взаємозв’язків між живими організмами і запровадження природної систематики.

“Над темою я працюю із другого курсу, і зараз бачу реальний результат,” – розповіла Діана Семанюк – Це неймовірні відчуття, коли у престижному міжнародному журналі виходить твоя стаття, а уже за кілька тижнів світові зоологічні бази даних корегують свою інформацію відповідно до твоїх результатів. Так, це захоплення, від того, що студент може робити реальну науку!”.

Диплом ІІІ ступеня здобула Юлія Лаврів із доповіддю “Soldier flies (Diptera, Stratiomyidae) of Ukrainian Carpathians: new distribution data” (науковий керівник  – кандидат біологічних наук, доцент Віктор Шпарик). Журі відзначило дуже цікаве починання досліджень мух-коловодниць – практично невивченої в Україні групи комах. У студентській науковій роботі вперше було зроблено зведення усіх наявних відомостей про фауну мух-коловодниць, основою для чого стали колекційні матеріали зоологічного музею кафедри біології та екології.

Призеркою міжнародної наукової конференції також стала і Ірина Бойчук. Вона відзначена дипломом ІІІ ступеня за доповідь “The current distribution of Calamobius filum (Insecta: Coleoptera: Cerambycidae) in Ukraine” (науковий керівник  – кандидат біологічних наук, доцент Андрій Заморока). В основу наукової роботи покладено поєднання класичних зоологічних досліджень і сучасних геоінформаційних систем (ГІС). А результатом стали моделі інвазії потенційного шкідника дикорослих і культурних злаків за умов змін клімату в Україні.

“Це була моя перша публічна доповідь.” – розповідає Ірина – “Було хвилювання. Це напевне той досвід, який важко буде забути. Особливо, коли питання мені задає професор (Й. Царик – ред.), за підручником якого ми вчимося”.