Всеукраїнська учнівська олімпіада з хімії відбулась на базі кафедри хімії середовища та хімічної освіти

В найбільш романтичний день року юні хіміки підкорювали ще одну наукову вершину. А саме 14 лютого 2020 року на базі кафедри середовища та хімічної освіти Факультету природничих наук Прикарпатського Національного університету імені В.Стефаника відбувся практичний тур ІІІ етапу Всеукраїнської олімпіади з хімії. У який було допущено 52 учні, що успішно склали хімічну теорію напередодні.

Під час проведення практичної частини олімпіади компетентне журі, до складу якого ввійшли науково-педагогічні працівники Прикарпатського університету та вчителі шкіл області, оцінювало практичні навички школярів, а саме техніку титрування, приготування розчинів та вміння провести якісний аналіз. Завдання можна переглянути за посиланням ЗАВДАННЯ ІІІ ЕТАП (ХІМІЯ).

Зокрема, для восьмикласників було запропоновано виконати хімічні перетворення та приготувати розчини. Учні 9-х класів проводили якісний аналіз, в якому речовини ідентифікують або класифікують на основі їх хімічних або фізичних властивостей, таких, як хімічна реакційна здатність, розчинність, молекулярна вага, точка плавлення, тощо. Учні 10-11-х класів виконували титраметричний аналіз, а саме вимірювали об’єм розчину реактиву відомої концентрації, що витрачається на реакцію з розчином речовини, концентрація якої визначається. Учні разом із членами журі  працювали у чотирьох лабораторіях кафедри хімії середовища та хімічної освіти.

Варто зазначити, що усі учасники туру успішно справилися із завданнями. Підсумкові протоколи можна переглянути на САЙТІ Івано-Фрнаківського обласного інституту післядипломної освіти. За результатами практичного туру перші місця розподілились таким чином:

8 клас – Зазубик Діана (Івано-Франківська спеціалізована школа №5);

9 клас – Гнатецька Ольга Володимирівна (Калуська гімназія імені Дмитра Бахматюка);

10 клас – Клейнота Владислав Ігорович (Городенківська загальноосвітня школа І-ІІІ ст. №1);

11 клас – Тацюк Петро Богданович (Городенківська гімназія імені Антона Крушельницького);

 

За результатами оцінювання переможці представлятимуть Івано-Франківщину на IV етапі Всеукраїнської олімпіади з хімії, яка незабаром відбудеться у Житомирі. Бажаємо успіху!