Всеукраїнська учнівська олімпіада з біології на базі кафедри біології та екології, та кафедри анатомії і фізіології людини і тварини Факультету природничих наук.

8 лютого 2020 року на базі кафедри біології та екології  Факультету природничих наук ДВНЗ Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника за участі Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та кафедри анатомії і фізіології людини і тварини пройшов практичний тур ІІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з біології. У практичний тур було допущено 64 із 131 учнів, що успішно склали біологічну теорію напередодні.


Науковці й викладачі кафедри біології та екології запропонували учням 8 неперсічних лабораторних робіт, максимально наближених до практик IV етапу Всеукраїнської та Міжнародної олімпіади з біології (завдання можна переглянути тут). Сюди були включені ботаніка, зоологія, анатомія людини, біохімія, аеропалінологія, кладистика та екологія. Метою лабораторних робіт було відібрати найбільш здібних учнів, які представлятимуть Івано-Франківську область на IV етапі Всеукраїнської олімпіади з біології у Одесі. Досвідчене журі із науково-педагогічних працівників Прикарпатського національного університету та вчителів шкіл області з’ясовувало практичні навички учнів, уміння розв’язувати нетривіальні завдання, будувати логічні моделі, аналізувати емпіричні дані, а також синтез теорії і практики.


Восьмому класу були запропоновані дві лабораторні роботи. Перша, запропонована доценткою Вікторією Гнєзділовою, полягала у дослідженні мікроскопічної будови коренеплодів буряка та моркви, а друга, розроблена старшою викладачкою Нелею Долинко, – знанні кісток скелету людини.


Дев’ятий клас на одній із лабораторних робіт підготовленою доцентом Віктором Шпариком, мікроскопував ротові апарати комах, а на іншій, розробленій доценткою Олександрою Волчовською-Козак, проводив біохімічні дослідження білків.
Десятому класу для оцінки були запропоновані аеропалінологічні проби, зібрані асистенткою Галиною Мельниченко, що включали пилок квіткових рослин та спори грибів. А на іншій лабораторній роботі учні досліджували морфологію комах та конструювали кладистичні моделі еволюції цих тварин, запропоновані доцентом Андрієм Заморокою.


Одинадцятий клас вивчав адаптації у тварин і рослин до чинників навколишнього середовища. На першій лабораторній роботі, підготовленій доценткою Тетяною Микитин, учні досліджували анатомічну організацію ссавців та пристосування скелетів до умов їх проживання. А на другій – класифікували екологічні групи рослин і їх пристосування до різних умов зволоження та освітлення, розробленою завідувачкою катедри біології та екології Мирославою Миленькою.


Усі учні успішно справились із завданнями, а журі, під головуванням доцентки Наталії Толоконнікової, оперативно здійснили перевірку робіт. Підсумкові протоколи можна переглянути на сайті Івано-Фрнаківського обласного інституту післядипломної освіти. За результатами практичного туру перші та другі місця розподілились таким чином:
8 клас
І місце Юлія Костишин 46 балів Великокам’янський ліцей (Коломийський район)
ІІ місце Юлія Каглян 45 балів Городенківська ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 (Городенківський район)
ІІ місце Назарій Рапій 44,5 балів Вільшаницька ЗОШ І-ІІІ ступенів (Тисменицький район)
ІІ місце Катерина Овчар 43,9 балів Калуська гімназія імені Дмитра Бахматюка (м. Калуш)


9 клас
І місце Анастасія Струк 90,7 балів Івано-Франківська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №5 (м. Івано-Франківськ)
ІІ місце Божена Бабій 72,5 балів Новокривотульська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів (Тисменицький район)
ІІ місце Марія Стефуранчин 66,3 бали Соколівська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів (Косівський район)
ІІ місце Андрій Юрків 60,7 балів Ворохтянська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів (Яремчанська міськрада)


10 клас
І місце Лариса Виноградник 92,2 бали Снятинський ліцей “Інтелект” (м. Снятин)
ІІ місце Марія Циріль 86,8 балів Калуська гімназія імені Дмитра Бахматюка (м. Калуш)
ІІ місце Неля Коротушак 83,3 бали Коломийський ліцей № 9 (м. Коломия)


І місце Надія Петрів 94,2 балів Добровлянський ліцей (Калуський район)
ІІ місце Максим Максьом 91,7 балів Богородчанська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1 (м. Богородчани)
ІІ місце Любомир Беркій 91 бал Івано-Франківський природничо-математичний ліцей (м. Івано-Франківськ)
ІІ місце Володимир Михайлів 90 балів Івано-Франківський академічний ліцей-інтернат (м. Івано-Франківськ)
ІІ місце Юлія Буряк 89,3 бали Коломийський ліцей № 9 (м. Коломия)
Вітаємо переможців!