Молодіжний табір«Екокампус Чорногора»для українсько-польської молоді відкрито!

Cьогодні у Прикарпатському національному університеті урочисто відкрили перший молодіжний табір для українсько-польської молоді «Екокампус Чорногора».

В урочистостях взяли участь ректор університету Ігор Цепенда, завідувач кафедри біології та екології Факультету природничих наук Прикарпатського університету Мирослава Миленька, директор Департаменту освіти, науки та молодіжної політики ОДА Віктор Кімакович, представник Управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської ОДА Петро Кульба, студенти та викладачі Прикарпатського університету, а також польські студенти і їх наставники з Варшавського університету та Гірничо-металургійної академії Кракова.

Проект, що носить офіційну назву – “Науково-просвітницький молодіжний табір “Екокампус Чорногора” – підвищить обізнаність молоді щодо природи, екології та історії Карпат. Молоді люди з України та Польщі зможуть не просто поспілкуватися, а й об’єднатися довкола екологічних ідей заради збереження природного потенціалу і культурної автентичності Карпатського регіону.

«Цей проект – це нова ініціатива Прикарпатського національного університету, яку ми реалізуємо спільно з Варшавським університетом і Гірничо-металургійною академією в Кракові для наших студентів. Проект зосереджений  на екологічних проблемах та екокультурних проблемах Карпатського регіону.  Цим невеликим проектом ми хочемо сконсолідувати українську і польську молодь, яка цікавиться проблемами екології і на найближчі десятиліття буде задавати тон у вирішенні цих проблем», – зазначив ректор університету Ігор Цепенда.

Він також розповів, що проекту реалізовує Прикарпатський університет за сприяння Міністерства молоді і спорту України та Україно-Польської Ради обміну молоддю. Його вартість 240 тис.грн.

Молодіжний табір для українсько-польської молоді «Екокампус Чорногора» працюватиме з 4 по 8 жовтня. Студенти зможуть поглибити знання про природні особливості, біологічне та ландшафтне різноманіття, проблеми і перспективи розвитку Карпатського регіону, а також ознайомляться з етнічними особливостями регіону, самобутньою культурою і історією Карпатських горян. У польових умовах засвоять правила поводження в горах на засадах безпечного й екодружнього туризму.

«Програма перебування в таборі дуже різноманітна та пізнавальна. Зокрема, українські та польські студенти візьмуть участь в екологічних і культурно-етнічних тренінгах, конкурсах та іграх, майстер-класах, екскурсіях тощо. Кульмінацією роботи табору стане сходження 5 жовтня на одну з найвищих і наймальовничіших вершин Українських Карпат – гору Попіван Чорногірський, де розташований Міжнародний науковий центр “Обсерваторія”, який нині відновлюється силами Прикарпатського та Варшавського університетів», – поінформувала керівниця проекту Мирослава Миленька.

“На мою думку проект “Екокампус Чорногора” може стати доброю нагодою для інтеграції студентів Польщі та України. І особисто я очікую від табору нових знань, нових вражень, а особливо від Чорногори, де побуваю вперше”, – сказав Філіп Гутч, студент Варшавського університету.

“Цей молодіжний табір є можливістю здобути нові знання не лише в напрямку екології, а й у культурному. Окрім цього для нас, студентів, це чудова нагода нових знайомств, обміну думками та цікавими ідеями. Також обов’язково хочу підкорити гору Попіван. Це буде моя перша мандрівка в гори”, – зізналася Ольга Іванова, студентка Прикарпатського університету.

Всю інформацію про Екокампус можна отримати на сторінці проекту на сайті Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» БІЛИЙ СЛОН  http://observatorium.pnu.edu.ua/category/ekokampus , та на сторінці Фейсбук у групі ECOCAMPUS ЧОРНОГОРА