Професор Володимир Лущак взяв участь у Днях України в Тюбінгені (Німеччина)

19-20 вересня  професор Володимир Лущак взяв участь у Днях України в Тюбінгені,  Баден-Вюртемберг (Німеччина), які проходили під темою «Просування науки та освіти шляхом міжнародного співробітництва» у рамках щорічної зустрічі німецько-українського академічного товариства. Дні України в Баден-Вюртемберзі пройшли під головуванням професора  Ольги Гаращук – президента Німецько-українського товариства(яке було засноване 11 липня 2016 року в Берліні), завідувача кафедри нейрофізіології Тюбінгенського університету.  Захід був організований під егідою Міністерства науки, досліджень та мистецтва Баден-Вюртемберга та за підтримки Німецької служби академічних обмінів (DAAD), Посольства України у ФРН, Українського клубу Тюбінгена, Baden-Württemberg International, Nomad Bioscience GmbH.

Програма заходу включала – сесію «Найкращі практики в німецько-українській науковій співпраці в Баден-Вюртемберзі», онлайн виставку науково-дослідних робіт, інтерактивну дискусію «Дослідження та розвиток в приватному секторі», конкурс презентації кандидатських дисертацій 2019 року, сесію «Академічна співпраця між вищими навчальними закладами в Баден-Вюртемберзі та України: від обміну студентами до спільних навчальних програм» (детальніше див. http://ukrainet.eu/2019/ 06/23 /дні-від-україни-в-bw /). Зустріч відбулася у Великому сенатному залі Університету Тюбінген.

Професор О. Гаращук та професор В. Лущак виступили із спільною доповіддю «Здорове старіння мозку за допомогою калорійного обмеження» у  якій представили результати спільного проекту. Основні результати отримані, як в німецькій, так і в українській лабораторіях. Опісля були лекції та довга і цікава дискусія, на  якій мова йшла  про шляхи співпраці між наукою та бізнесом: «Дослідження та розвиток у приватному секторі», модератором якої була доктор О. Зойменіхт, цікавими думками з цього приводу поділилися  – доктор Aнатолій Гирич (біотехнологічна компанія Nomad Bioscience GmbH, Halle (Saale), проф. Aндрій Лужецький (University of Saarland/ HZI), Oлена Вовк (генеральний директор ПрАТ «Ензим», Львів), проф. Ігор Комаров (CEO, Lumobiotics GmbH, Karlsruhe/Enamine, Kyiv), доктор Aндреас Гьодеке (Country Manager ELEKS Germany, ELEKS GmbH, Berlin).

Наступного дня відбулося  обговорення співпраці в галузі освіти – «Академічна співпраця між вищими навчальними закладами в Баден-Вюртемберзі та Україні: від обміну студентами до спільних навчальних програм». Відбувся виступ доктора Ґізели Зімерман (DAAD-IC Київ), обговорили багато загальних та конкретних питань, як покращити співпрацю в галузі науки та освіти між Україною та Німеччиною.  На заході,  відбулася зустріч з  доктором Ольгою Бейне-Головчук, яка свого часу  закінчила кафедру біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та зробила наукову кар’єру в Німеччині.

Не минулося і без сюрпризів – у цей час перед головним корпусом університету відбулася акція захисту тварин, а наступного дня –  молодіжна акція за екологічно-безпечне майбутнє.