Науковий пікнік для жителів та гостей м. Івано-Франківська в рамках святкування 357 річниці міста від Факультету природничих наук.

Сьгодні 5 травня 2019 року, біля міської Ратуші відбувся «науковий пікнік» в рамках святкування 357 річниці м.Івано-Франківська. Уже традиційно ДВНЗ “Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника” презентували три кафедри Факультету природничих наук – Кафедри хімії середовища та хімічної освіти, Кафедра біології та екології та Кафедра біохімії та біотехнології.

Мета проекту – популяризація науки простим і, водночас, незвичним для нашого суспільства способом: кожен охочий, незалежно від віку, статусу чи місця навчання, може власноруч провести експерименти з хімії, біології, та інших наук в імпровізованій лабораторії просто неба, зробити маленьке диво та переконатися, що наука може бути доступною та цікавою, відчути себе дослідником та поспілкуватись з науковцями.

Навіть дощова погода не завадила фахівцям з Факультету природничих наук – наочно демонструвати та пояснювати усім бажаючим різноманітні закони хімії та біології. Особливість Наукових пікніків полягає в тому, що відвідувачі не тільки дізнаються про незвичайні властивості речовин, які щодня використовують у побуті, та спостерігають за лабораторними дослідами, але і можуть провести такі досліди власноруч.

У такий спосіб Факультет природничих наук прагне продемонструвати, що наука “живе” не лише у формулах та схемах, але й в усьому, що нас оточує. А також навчити педагогів і батьків проводити цікаві пізнавальні заняття для дітей, використовуючи підручні матеріали. Хімічні експерименти від студентів кафедри хімії середовища та хімічної освіти Факультету природничих наук ПНУ, майстер-класи для дітей, вибухове шоу, а також діти та дорослі змогли побачити раніше небачене, а саме неймовірно красиві та реалістичні 3D моделі молекул хімічних речовин, що стало можливим завдяки розробленому, викладачами та аспірантами кафедри хімії середовища та хімічної освіти, мобільному додатку доповненої реальності, який успішно використовується при вивченні хімії, екземпляри комах з фауни України, крім того музейні колекції комах з різних тропічних країн із зоомузею кафедри біології та екології, цікавий показовий біологічно-мікробіологічний практикум.

Учасники проекту поділилась своїми враженнями: “Дуже приємно, бути учасниками наукових пікніків, які Прикарпатський університет традиційно організовує на день міста і не тільки, адже ми робимо спільну, важливу для всієї України справу: вирощуємо нове покоління молодих вчителів хімії, екології та біології чого вимагає від нас сьогодення… Приємно бачити, що заходи інтелектуального дозвілля стають не менш популярними, ніж суто розважальні. В Україні з’явилося чимало науково-розважальних шоу. Науковий пікнік унікальний саме своїм форматом. Це не просто виставка – тут усе можна спробувати, погратися, позмагатися. Адже, зрештою, діти є діти. Саме у шкільному віці формується уявлення про світ та про своє місце у ньому. І хто знає, можливо, хтось із цих дітей в майбутньому стане великим винахідником чи нобелівським лауреатом.”